Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin seçkin gıda firmaları, KKTC Sanayi Odası’nın organizasyonu ile bu yıl ilk defa Londra’da 19 ile 22 Mart tarihleri arasında düzenlenen IFE Gıda Fuarı’na, ‘North Cyprus’ standı altında katıldı.

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin seçkin gıda firmaları, KKTC Sanayi Odası’nın organizasyonu ile bu yıl ilk defa Londra’da 19 ile 22 Mart tarihleri arasında düzenlenen IFE Gıda  Fuarı’na, ‘North Cyprus’ standı altında katıldı.

Narenciye sektöründen şekerleme, kahve, zeytin ve zeytinyağı ürünleri ile Kuzey Kıbrıs’a has geleneksel gıda üretimi yapan firmalar fuar boyunca ihracat bağlantıları için girişimde bulundular.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Dış Ekonomik İlişkiler Sorumlusu Çağlar Türk, KKTC Sanayi Odası olarak üretici ve ihracatçı firmaların yeni pazarlar bulunmasına yönelik olarak gerçekleştirilen organizasyon ile 10 firmanın fuarda ürünlerini tanıtma imkanı bulduklarını bidirdi.

Sanayi Odası’nın benzeri organizasyonları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Türkiye’de olmak üzere, çeşitli ülkelere yönelik oarak uzun zamandır gerçekleştirdiklerini hatırlatan Türk, İngiltere’ye ilk defa böyle bir organizasyon düzenlendiğini ifade etti.

EKONOMİK AMBARGOLAR VE AB KOTALARI ENGELİ

İngiltere pazarının önceden yapılması gereken bir organizasyon olmakla birlikte, fuar merkezleri daha çok, Avrupa’da Almanya ve Fransa, Orta Doğu’da Birleşik Arap Emirlikleri’nde  olduğundan geçmiş yıllarda  buralara yoğunlaşıldığını anlatan Çağlar Türk, “Tabii KKTC’ye ulgulanan ekonomik ve ticari ambargolar sebebiyle, KKTC’nin en büyük ihracat mamulleri olan süt ve süt ürünleri ile tavuk gibi hayvcansal ürünler İngiltere’ye gönderilemediğinden bugüne kadar bu ülkedeki organizasyonlara mesafeli kalınmıştı. KKTC’den bu sene 10 firma kendi ürün ve markalarıyla katıldılar. Narenciye, nar üretimi, tahin helva, Kıbrıs macun ve reçelleri, iki büyük kahve üreticisi firma; limonata, zeytin ve zeytinyağı geniş ürün portföyüne sahip güzel bir organizyon gerçekleştiriyoruz” dedi.

KKTC firmalarının İngiltere’de ilk defa bir ihtisas fuarına katılımını değerlendiren katılımcı firma yetkilileri ve gıda sektörünün temsilcileri değerlendirmelerde bulundular.

İngiltere’deki en büyük Türk gıda toptan firmalarından Gima UK Limited’in Genel Müdürü ve Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkan Yardımcısı Vehbi Keleş, fuara katılımın önemli bir gelişme olduğunu altını çizdi.

İşte Vehbi Keleş ve firma temsilcilerinin değerlendirmeleri:

VEHBİ KELEŞ: AMBARGOLARI AŞACAK YÖNTEM VARDIR

North Cyprus olarak ilk defa ife Londra da stand açmaları önemli.  Katılımcı firmalarımızı çok istekli gördüm. Ambargoları aşma yöntemi herzaman vardır bunun üzerine gidilmeli. Finans kuruluşları ihracaatı desteklemeli. Bizde buradan ürün pazarlamasına destek vereceğiz. İlerleyen yıllarda KKTC’nin ürünleri İngiltere pazarında hak ettiği yerde olacaktır.

ŞEREF İN: EKOSİS TARIM

Yıllık sebze meyve ve narenciye üretimimiz 45 bin ton civarında. Geçmişte ambargoların da etkisiyle daha çok Rusya’ya çalışıyorduk. Bir ülkeye bağımlı olmak doğru değil elbette artık İngiltere’de yeni bir Pazar edinmek için girişimlerimizi yoğunlaştırdık. Bu fuar da bunun başlangıç adımı olacak.

MEHMET BOZER: ALNAR NARCILIK

IFE Fuarına ilk defa katıldık ancak fuarın konsepti daha çok diğer gıda ürünlerini kapsıyor. Meyvecilik konseptin biraz dışında olmasına rağmen bir adım atmış olduk. Yıllık 600 ile 800 ton nar ve nar ürünleri üretimimiz var. İç piyasanın yanısıra ihracat yapıyoruz. İngiltere’de yeni pazarlardan biri olacak.

NEVZAT BARÇIN: HELVASAN

KKTC’nin helva ürünleri alanındaki en büyük firmasıyız. Helva, tahin, keçiboynuzu pekmezi, pastel ürünlerimizin ana kalemlerini oluşturuyor. İç pazarın yanısıra, Almanya, Hollanda ve Orta Doğu ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz. Şimdi hedefimize İngiltere’yi koyduk.

KUDRET BALCI: KANTARA GIDA

Geleneksel Kıbrıs ürünleri alanında 1992 yılından bu yana üretim yapıyoruz. Ceviz macunu, patlıcan macunu ve turunç macunu gibi meyve ürünleri, Kıbrıs tarhanası, molehiya olmak üzere yaklaşık 45 farklı ürünümüzle Kıbrıs iç pazarında önemli bir paya sahibiz. Bu fuar öncesi de İngiltere distribütörlüğü için girişimlerimiz olmuştu.

ÖMER BAHADİ: KOOP SÜT

Bugüne kadar Avrupa Birliği’nin süt ve süt ürünleri engeli ve ekonomik ambargolar nedeniyle İngiltere pazarına giremiyorduk. Bir süredir meyve sularımız İngiltere’ye ihraç ediliyor, bu fuardan sonar diğer ürünlerimizle de bu ülkenin pazarında yerimizi almak için girişimlerimizi yoğunlaştırıyoruz.

GAZİ AKINCI: BAFRA FOOD

Yöresel Kıbrıs gıda ürünleri alanında altı yıllık bir firmayız. Bugüne kadar İstanbul’da düzenlenen fuarlara katılıyorduk. Şimdi Londra fuarı ile birlikte İngiltere’de de ürünlerimizle yerimizi almayı hedefliyoruz.Bazı firmalarla temastayız. Kıbrıs’ın geleneksel yöresel ürünlerini üretimi ve ihracatını daha da artıracağız.

UMUT OZA: OZA COFFEE

Oza Coffee, Gazimağusa’nın 1984’ten beri kahve markası. Aylık iki milyon paket kahve satışımız var. İç piyasanın yüzde 42,5 pazarını elimizde tutuyoruz. Ortadoğu ve Türkiye pazarında varız. Beyrut’a ihracat yapıyoruz. Sadece kahve üretim ve satışı ile sınırlı edğiliz. Oza Coffee bir konsept olup, franchise veriyoruz. KKTC’nin yanısıra Ankara Tunalı Hilmi’de franchise şubemiz var. Başka teklifler de geliyor.

AHMET TURGAY: GİRNE CON KAHVE

KKTC iç pazarında tanınmış bir marka ürünüyüz. İngiltere’ye de satışlarımız oluyor ama bunu daha sistemli ve düzenli hale getirmek için bu fuar adım olacak. Bu ülkede yaşayan Kıbrıslı Türkler kahvemizi yakınen bildikleri için bu pazarda başlangıçta kendimize yer açacağımıza inanıyorum.