Çalışanlarının ve örgütlü sendikasının sahip çıkmasıyla deyimi yerindeyse ‘Küllerinden doğan’ KOOP- SÜT, bugün artırdığı üretimi ve teknolojisi ile Kıbrıslı Türklerin ‘Öz varlığı’ olma özelliğini ve sofrasındaki yerini koruyor.

Meltem SONAY

Çalışanlarının ve örgütlü sendikasının sahip çıkmasıyla deyimi yerindeyse ‘Küllerinden doğan’ KOOP- SÜT, bugün artırdığı üretimi ve teknolojisi ile Kıbrıslı Türklerin ‘Öz varlığı’ olma özelliğini ve sofrasındaki yerini koruyor.
2009-2012 yıllarında ‘bilinçli’ bir şekilde dibe vurulan işletmenin çalışanların, örgütlü sendikanın büyük özverisi ve Kıbrıslı Türklerin sahip çıkması ile eski prestijini yeniden kazandığını belirten KOOP-SÜT Genel Müdürü Salih Yücesoylu, 2013 yılını 1 milyon 800 bin TL’lik net karla kapandığını belirtti.
Hedeflerin çalışanların özveriyle feragat ettikleri haklarının en kısa zamanda geri verilmesi olduğuna vurgu yapan Yücesoylu, KOOP-SÜT’ün sektördeki dengeleri koruma görevini de yerine getirdiğini belirtti.
“Ödün vermediğimiz tek şey kalitemizdir” diyen Yücesoylu, “Dedelerimiz miras bıraktı, torunlarımız buradan ekmek yiyecek” şeklinde konuştu.

“İşletmenin dibe vurmasıyla sendika çalışanların talip olduğunu bildirdi”
KOOP-SÜT’ün 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla işletmenin dibe vurması nedeniyle çalışanların örgütlü sendikası KOOP-SEN’in dönemin Başbakanı ile ciddi şekilde KOOP-SÜT’ün kurtarılması için görüşmeler yaptığını hatırlatan Genel Müdür Salih Yücesoylu, çalışanların kuruma talip olduğunu ilettiğini anımsattı.

“13 güçlü kooperatif hisseleri aldı”
Dönemin hükümetinin bu talebin ‘deneme amaçlı’ olabileceğini söylemesinin ardından, Şirketler Mukayyitliği ile birlikte sendikanın köy kooperatiflerine kuruma sahip çıkmaları için çağrı yaptığını ifade eden Yücesoylu, görüşmeler olduğunu ve bazı kooperatiflerin sıcak bakarak Kooperatif Merkez Bankası’nın satışa çıkardığı hisseleri aldıklarını belirtti.
Hisseleri alan 13 kooperatifin, ülkenin en büyük kooperatifleri olduğuna işaret eden Yücesoylu, bunlar arasında Öğretmenler Kooperatifi, Hayvancılar Kooperatifi, Lefke Kooperatifi, Çayönü Kooperatifi gibi güçlü kooperatifler olduğunu ifade etti.

“Yönetim Kurulu bizi göreve çağırdı”
Bir miktar hissenin de Kooperatif Merkez Bankası’nda kaldığına işaret eden Yücesoylu, “Kooperatif Merkez Bankası hisselerin çoğuna sahip olmasına rağmen tek bir temsilciye yönetim kurulunda görev aldı. Diğer yönetim kurulu üyeleri, kooperatiflerin kendi aralarında yaptığı kurullar belirlendi ve 7 kişilik bir yönetim kurulu oluştu” şeklinde konuştu.
Genel Müdür Yücesoylu, “Yönetim Kurulu kendi arasında görev bölümü yaparak bizi göreve çağırdı. Biz de bu görevi seve seve kabul ettik ve Şubat ayı başı itibarıyla, yeni bir yönetim kurulu, yeni bir KOOP-SÜT idari kadrosu işi devraldı” şeklinde konuştu.

“Çalışan çok büyük özveri gösterdi, maaşından %35-40 kesintiyi kabul etti”
İşi devraldıktan sonra KOOP-SÜT’ün çok kötü bir durumda olduğunun oraya çıktığını ifade eden Yücesoylu, öncelikle durumu çalışanlara çok net izah ettiklerini kaydetti.
Yüsesoylu, “Çalışanlar bu konuda gösterilebilecek en büyük özveriyi gösterdi. Çalışan maaşından %35-40’lara varan kesintiyi kabul ederek işletmenin ayakta kalması ve devamı sağlamak için her türlü özveriyi gösterdi ve bu işe başladık” şeklinde konuştu.
Çalışanların ve sendikanın özverisinin çok büyük olduğuna vurgu yapan Yücesoylu, benzeri bir oluşumun bir süre önce Dome Otel’de de yapıldığını hatırlatarak, “Temenni ederim bu iki oluşum tüm kurumlarımıza örnek olur. Kurumlarımız bir bir elden gidiyor. Bu yaklaşımla bakılırsa eminim kurumlarımız kurtulacaktır” şekkinde konuştu.

“Kaybedilen prestij çok kısa sürede yeniden kazanıldı”
Makine teçhizatının da çok kötü durumda olduğuna işaret eden Yücesoylu, “Bir taraftan çalışanların maaşını ödeyeceksiniz, bir taraftan çok az miktarda alınan ham sütü artıracaksınız, diğer taraftan yaptığınız ürünü satacaksınız, sattığınız ürünün parasını alacaksınız… Gerçekten bütün çalışanlarımız ve oluşturduğumuz ekip çok özveriyle çalıştı” dedi.
Çok kısa sürede tamamen prestijini kaybeden KOOP-SÜT’ün eski prestijini kazanmaya başladığını ifade eden Yücesoylu, uluslar arası alanda kaybedilen kredi limitlerini de yavaş yavaş geri alındığını da belirtti.
3-4 ay gibi kısa bir sürede işletmenin motivasyonu tekrar kazandığını ifade eden Salih Yücesoylu, ilk hedef olarak alınan ham sütü artırma, ürün haline dönüştürülen sütün satılması ve satılan sütün paranın toplanmasının gündeme geldiğini ve çok iyi organize olunduğunu kaydetti.

“Kıbrıs Türk Halkı KOOP-SÜT’e sahip çıktı”
Yücesoylu, “Kıbrıs Türkü’nün KOOP-SÜT’e olan bağlılığını yaşadık… Halkımız bize çok sahip çıktı, her şeye rağmen gidip KOOP-SÜT’ün ürününü almayı tercih etti ve bizi çok kısa sürede toparladı. Kendilerine bir teşekkür borcumuz var” şeklinde konuştu.
Esas hedefin ‘Kıbrıslı Türkler’in olan KOOP-SÜT’ün Kıbrıslı Türkler’in olarak kalması’ olduğuna işaret eden Yücesoylu, “Bu bizim için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu amaçla, bu mantıkla hareket ederek çalışanlarımız ve Kıbrıslı Türkler işletmeye sahip çıktı” şeklinde konuştu.

“2009-2012 sürecince ‘tek kuruşluk’ yatırım yapılmadı”
Üretim kapasitesinin artırılmasının ardından makine teçhizatın gündeme geldiğini ifade eden Yücesoylu, 2009-2012 sürecince ‘tek kuruşluk yatırım yapılmaması’ nedeniyle işletmenin teknolojinin gerisinde kaldığını kaydetti.
Hemen yeni teknolojilerle ilgili araştırmalara başladıklarını belirten Salih Yücesoylu, bu alanda da yatırımların gündeme geldiğini belirtti.
Öncelikle en acil olandan başlayarak yatırımlara başlandığını ve 2013 yılında yaklaşık 1 buçuk milyon TL’lik yatırım yapıldığını belirten Yücesoylu, yatırımların da devam ettiğini kaydetti.

“KOOP-SÜT sektörde ‘polisiye’ görevi yapıyor”
KOOP-SÜT’ün ülkedeki dengeleri koruma görevini de taşıdığına dikkat çeken Genel Müdür Yücesoylu, sektörde polisiye görevi yaptıklarını belirtti.
KOOP-SÜT’ün olmadığı bir Kuzey Kıbrıs’ta fiyatların çok dengesizleşeceğine işaret eden Yücesoylu, 2013 yılı sonu itibarıyla makine teçhizat, çalışanların mutluluğu, piyasadaki denge rolü, üretim dahil her şeyin yavaş yavaş rayına oturduğunu belirtti.

“2013 yılını 1 milyon 800 bin TL’lik net karla kapattık”
2013 yılını 1 milyon 800 bin TL’lik net karla kapattıklarını ifade eden Genel Müdür Yücesoylu, bunun hesap uzmanlarınca da teyit edildiğine işaret etti.
“İşlerimiz bununla da bitmedi” diyen Yücesoylu, 2014-2015 yıllarında bu sağlanan zemini daha ileriye götürmek adına yapılacak çok işleri olduğuna vurgu yaptı.

“Hedef çalışanlarının özveride bulundukları haklarının geri verilmesi”
Temel hedeflerden birinin de, çalışanların özveride bulunduğu haklarının geri verilmesi olduğuna vurgu yapan KOOP-SÜT Genel Müdürü Salih Yücesoylu, 2013 yılı itibarıyla kar- zar bilançoları belli olduğu zaman çalışanların maaşlarına 300’er yüz lira zam yapıldığını belirtti. Böylelikle, en üst maaşlara %4 artış yansırken, en düşük maaşı alan çalışanlara da %16-17 oranında artış yansıdığını belirten Yücesoylu, çalışanların bundan memnun olduğunu ve motivasyonun da arttığını kaydetti.

“Ödün vermediğimiz tek şey kalitemizdir”
Temennilerinin 2014 yılının çok daha iyi gitmesi ve 2014 sonu itibarıyla çalışanların kayıplarının tamamen giderilmesi olduğunu belirten Yücesoylu, “Bu eğer mümkün olmazsa, 2015’te tüm kayıpları gidermek hedefimiz” dedi.
“Artık o bataklıktan çıkıp sert zemine bastık” diyen Yücesoylu, geriye dönüşü mümkün olmayan bir yola girildiğinin altını çizdi.
Yücesoylu, bunda en büyük faktörün de çalışanların özverisi ve halkın KOOP-SÜT’e sahip çıkması ve kaliteli ürün olduğuna vurgu yaptı.
“Ödün vermediğimiz tek şey kalitemizdir” diyen Yücesoylu, henüz Gıda Yasası’nın geçmediğine işaret etti, çok hızlı bir şekilde yasallaşması temennilerini de belirtti.

“Hayvancıyı da korumakla mükellefiz”
KOOP-SÜT’ün bir başka görevinin de ülkenin hayvancısını koruyabilmek olduğuna dikkat çeken Salih Yücesoylu, dönem dönem özel firmaların eylem yaptığını ve süt almadığını hatırlatarak, bu tür eylemlerde hayvan üreticilerinin çok zorda kaldığına değindi.
Böyle dönemlerde misyonları gereği hayvancının yanında olduklarını belirten Yücesoylu, sütü hayvancının elinde bırakmadıklarını bunu da yapmakla mükellef olduklarını kaydetti.

“Tek kuruşluk yardım almadık…”
Tüm bu olumsuzlukları olumluya çevirirken, hiçbir yerden tek kuruşluk katkı almadıklarına vurgu yapan Yücesoylu, sadece üye kooperatiflerin aldığı hisselerle işi döndürdüklerini belirtti.
Yücesoylu, “Esas bu işte büyük hissedar olan Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası bize bırakın yardım etmeyi, mümkün olduğunca da sekte vurmaya çalıştı ve bu duruma gelinmesinin esas nedeni de 2009-2012 döneminin yöneticilerinin bilinçli hareketleriydi” şeklinde konuştu.

“Ülkede tüketilen paket sütü biz üretiyoruz”
Süt sektöründe her türlü ürünü yapabilecek kapasite olduklarını belirten Yücesoylu, KOOP-SÜT’ün ana ürününün UHT süt olduğuna işaret etti ve UHT sütte piyasanın %90’ına sahip olduklarını kaydetti.
Ülkeye milyonlarca dolarlık süt ithal edildiğine de işaret eden Yücesoylu, “Bizim talebimiz bu ülkeye giren süt mamullerinin çok ciddi bir şekilde denetlenmesi ve yerli üretimi destekleyici bir takım kuralların gümrüklerde konmasıdır” dedi.
Şu anda ülkede üretilen sütün %60’ının iç piyasada tüketildiğini, %40’ının da ihraç edildiğini belirten Salih Yücesoylu, bir takım kontroller yapılır, ciddi şekilde de önlemler alınırsa, iç piyasada tüketilen rakamların çok daha yükseklere çıkabileceğini ve hayvancı ve imalatçıların ciddi şekilde rahatlayacağını ifade etti.

“Türkiye’den buraya her tür süt mamulü giriyor”
“Türkiye’den buraya her tür süt mamulü giriyor” diyen Yücesoylu, siyasi erkle bunun çok ciddi kavgasını verdiklerini ve Kıbrıs Türk üretimi lehine menfaatler de sağladıklarını belirtti.
“Bu kavga henüz bitmedi, devam ediyor” diyen Yücesoylu, 2008 yılında dondurma tüketiminin %40’ına sahipken bugün gelinen aşamada, Türkiye’den gelen tüm markalar ve fiyat politikalarının KOOP-SÜT’ü piyasada kaybettirdiğini ve  %5’e düşürdüğüne işaret etti.
“Ümit ediyoruz 2015’e bu kaybettiğimiz dondurma piyasasını da geri alırız” diyen Yücesoylu, dondurma tüketiminin ülke için çok geniş, yüklü bir Pazar olduğuna işaret etti.

“Yıl sonuna kadar 3-4 yeni ürün daha”
Kıbrıs’ın olmasa olmazı hellimin yanı sıra, beyaz peynir, her tür meyve suyu üretimi ve peynir çeşitleri üretimi olduğunu belirten Yücesoylu, yıl sonuna kadar 3-4 yeni ürünle de pazarda olacaklarını açıkladı.
Keçi sütü, vitamin katkılı çocuk sütü için çalışmaların sonladığını ve kırmızı peynir ilgili de hazırlıkların çok ciddi şekilde sürdüğünü belirten Yücesoylu, 2014 sonu itibarıyla bu ürünlerin de piyasada olacağı müjdesini verdi.

“Ülkedeki tek TSE’li ürünler…”
Yücesoylu’nun ifadeleri devamla şöyle:
“Biz gıda sektöründe her türlü sertifikayı da almış bir kurumuz. ISO, HASİP Sertifikaları, Kosher Sertifikalarının yanı sıra ülkedeki tek TSE’li ürünler de bizimdir. Yine ülkede tek ‘Helal’ Sertifikası almış kurum da biziz. Dolayısıyla halkımız bu ürünleri tüketirken kafasında en ufak soru işareti olmadan tüketebilir. Bizim çocuklarımız da, analarımız, babalarımız da bu ürünleri yiyor. KOOP-SÜT ürünü tüketilirken kimsenin kafasında en ufak bir şüphe olmasın. Kapımız herkese açıktır, herkes bu işletmeyi yerinde görebilir. Biz eğitim kurumlarına da büyük katkı yapıyoruz. Özellikle üniversite öğrencilerimiz burada çok ciddi stajlar yapıyorlar. Bu yıl 70-80 öğrencimiz yaz süresince burada, laboratuarlarımızda, üretim alanlarımızda stajlar yaptı”.

“Dedelerimiz miras bıraktı, torunlarımız buradan ekmek yiyecek”
KOOP-SÜT’ün Kıbrıslı Türkler’in öz varlığı olduğuna vurgu yapan Yücesoylu, “Artık burası emin ellerdedir, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Dedelerimiz miras bıraktı, torunlarımız buradan ekmek yiyecek” şeklinde konuştu. 

Share: